Pământul Mărișelului a rămas un loc al frumuseții și al amintirilor. Noi, cei de azi, trebuie să-l înfrumusețăm, și mai mult să-i îmbogățim istoria.

Începând încă din anul 2004, Pensiunea Popasul Iancului*** din Mărișel este locul unde dragostea față de natură s-a împletit lesne cu idealurile noastre.

Turiștii care ajung pe aceste meleaguri au ocazia de a descoperi satul românesc tradițional, cu obiceiurile și tradițiile locale păstrate încă vii. Bucătăria noastră cu specific ardelenesc va încununa experiența dumneavoastră în “Poarta de intrare a Apusenilor”.

Aici, la Mărișel, veți avea ocazia să întâlniți încă tradiții nemuritoare cum sunt Colindul Junilor (colind înscris de curând în patrimoniul UNESCO), ansamblul de colindători Mărișana sau cetele de colindători formate din copiii satului pe care îi întâlnim atât în seara de Ajun a Crăciunului, cât și în prima zi a Anului Nou.

Tot aici aveți ocazia de a participa la festivitatea anuală dedicată Eroului Național Avram Iancu, o sărbătoare cu o tradiție de peste 100 de ani organizată în prima zi de duminică a lunii iulie pe platoul de la Fântânele sau la Ziua Muntelui, eveniment care are ca scop promovarea meșterilor populari, a culturii tradiționale, a turismului, agriculturii și a produselor tradiționale.